I skolan en söndag

Klockan är tjugo minuter i tio på första advent och jag sitter i skolan. Jag glömde tända första ljuset när jag åt frukost. Fast jag har ju ingen adventljusstake. Det är lite tråkigt, men snart så kommer jag att ha en!
Än så länge har jag inte mött någon här. Det brukar sällan vara så att man är själv i skolan. Jag har varit här vid midnatt en fredagkväll och inte ens då är man ensam. Inte eller lördagförmiddagar.

I fredags var det julbord. Lördagen bjöd på julklappsshopping och mys med Z i Stockholm. Innan jag satte mig på det mycket försenade tåget hem.

Idag är det första advent

Förövrigt börjar julkalendern imorgon. Alla julkalendrar börjar i morgon. Vilken julkalender tycker/tyckte du bäst om?

Peter Englund

Peter Englund är författare, historiker och medlem i svenska Akademin. Är inte bara det häftigt! När jag läst hans blogg i veckan där han berättar om han varit med om oväder och snöstorm och varit utan el. Då tänkte jag att han bor nog i Uppland. Jag spanar vidare och inser att han bor i Rasbo. Lilla Rasbo utanför Uppsala, ni vet där 86:an går in och det gör att hemresan blir mycket längre.

Häftigt tycker jag. Jag som inte brukar bli så imponerad av kändisar.


Förövrigt så är det nu dags att strya upp min ex-jobbs ideer.

Kardemummakaffe smakar mumma!

Nya trenden i Vakteln är kardemummakaffe. Jag tror det var under min NAMNES (alltså en kompis med samma namn som jag har) möhippa som vi drack  mummakaffe under lunchen. Nu till jul tyckte jag att det var dags att ta upp detta igen. Jag introducerade detta lagom till min födelsedag och är numera ett måste.

Det är enkelt, gör så här:

Använd din vanliga kaffebryggare /kaffepress och ditt vanliga kaffepulver
(har du redan smaksatt kaffe är det nog dumt at blanda i ytterligare en smak)
För att få ett riktigt gott mummakaffe strör du lite mald kardemumma
(finns att köpa på burk eller i påse)
över kaffepulveret innan du sätter igång med bryggningen.

Om man glömmer bort att ha i kardemumma innan bryggningen så går det
även att stör kardemumma rakt i kaffet, ungefär som man gör med socker.

Vågar du prova?

Förövrigt så är jag inte riktigt kry idag. så idag ligger jag i sängen med datorn i knät.

Vad är fusk?

Vi forstätter på samma ämne. Vad är fusk?

Jag ska skriva en Etikessä. En essä är: en konstnärligt utformad uppsats (Källa: Bonniers  svenska ordbok)
Essän ska handla om fusk och plagiat.

Vad är fusk?

Förövrigt fyrser jag om händerna när jag suttit förlänge vid datorn. Gör ni också det?

Dugga

En dugga, för endel av er behöver det en förklaring, andra vet exakt vad jag menar. En dugga kan närmanst likans vid ett helt vanligt högstadieprov, till utseende och utformning. En dugga är, enligt mig, en enklare och smidigare variant än en tentamen (tenta). En tenta liknas bäst vid ett nationellt prov under gymnasiet. 

En dugga distribueras läraren själv och skrivs i en vanlig lektionssal. En tenta skrivs i tentamensal, kräver att man anmäler sig till den senast 6 arbetsdagar innan. Dessutom måste man visa legitiomation för att få skriva och ofta tar den längre tid och omfattar ett större kunskapsområde.

Rätta mig om jag har fel. Alla denna kunskap bygger på erfarenheter.

Har du skrivit en dugga eller tenta någongång? Jag vill veta ert bästa/sämsta upplevelse.

Förövrigt har jag tjuvstartat med julmusiken.


Kallt

Nu är det kallt. Höst och vårjackorna är inlämnade på kemtvätt. Mössan är framletad, vantar har jag inga och halsduken är på. Som vanligt. Mottvilligt har jag tagit fram stora vinterjackan före den första december. Med det är snö. Härlig vit kall snö. Inga större mängder som de har på andra ställen av vårt avlånga land. Men ändå. Det är snö.

Jag måste nog säga att trots kylan och alla kläder är vintern en av mina favoritårstider. Vilken gillar du bäst?

Förövrigt sover jag gott med min nya kudde.

En vecka till advent

Efter att ha tillbringat två dagar med 27 000 människor på mässa är jag förkyld. Helt groggy är jag. Fast vid gott mod, för det är en vecka kvar till advent. Jag är bjuden på adventsfika på 1:a advent och på julbord fredagen innan. Nu börjar årets glöggmaraton!  På indiska har jag sett en mycket vacker glöggkanna, som skulle passa utmärkt till mina glöggkoppar. Den tror jag blir en av nästa veckas små inköp. (Att jag nämner en butik så här kallas textreklam, företaget får alltså bra PR)

Julskyltningen är på gång, och utomhus är det snö! Igår morse förmiddag när jag vaknade lyste solen på de snötäckta taken. Av det blir jag alldeles glad!

Telefonera. Ett annat ord för att ringa.

Förövrigt är ljus mysigt!

olycka väg 288

Då var det dags igen.


Förövrigt är jag ringmärkt som Z. säger.

SACO-mässan

Idag och imorgon annordnar SACO sin stora Studentmässa i Stockholm 27 600 förbeställda biljetter. Det blir mycket folk!
Märlardalens högskola är där med ett stort gäng studenter, en SYV och en informatör. Med den orangaste montern på Stockholms mässan och massor med clementiner.

Förövrigt är det fortfarande snö ute!
Snö!

Jag lovar att jag inte är den enda Eskilstunabo som bloggar om snö idag. För idag har det snöat!
Bilden är från tidigare idag, så det har kommit mer! Men så har det börjat smälta och bli slask också... det är mindre roligt.
Dilemma, det är ett ord som har börjat användats flitigt i min bekantsakapskrets. Vi kan påstå att vi har införlivat det ordet i vårt vokabulär.

Förövrigt säger jag pass till allt som har med skolan att göra.

Att skriva som en kratta

Jag skriver som en kratta. Jag är urusel på att stava och jag skriver gärna, jag menar ofta, fel när jag skriver på ett tangentbord. Att stava har min fröken i lågstadiet inte lärt mig. Vilken tur att jag inte utbildar mig till textredigerar, utan till informationsdesigner.  Norstedts har listat de vanligast stavfelen. Jag kan definitivt instämma.

Förövrigt poppar pumpafrön.

Jag vill inte

Nu känner jag mig som Lotta på Bråkmakargatan. Inte för att jag minns något speciellt tillfälle med henne, när hon inte vill. Men jag kan tänka mig att hon skulle vara så här.

Jag vill inte. Jag vill inte. Jag vill inte. Jag vill inte skriva en essä. Jag vill inte göra en källkritisk gransking.  Jag vill inte läsa. Jag vill inte.

Jag vill bara umgås med mina vänner.

Förövrigt så är min jos slut.

I bilder

Jag vet inte vad jag ska skriva. Jag visar lite bilder från senaste tiden så får ni en liten bild av vad som har hänt. Den 6 november överraskade Z. mig.

Med förlovningsringar.


Efter det var det invigning av Rum för liv, i dagarna två.

Efter ett par vändor till V och E med plugg och annat  var helgen här igen fortare än kvickt.
Kalasfika blev det igen, fast nu i tre dagar. Jag hade inte tänkt mig så mycket i år. 
Gott fika blev det hela lördagen. Först frukost och gemenskap med vänner. Välbehövligt att bara vara.
Därefter tjejsnack och fika på balkongen.
Som grädde på moset gjorde Z. dessa till efterrätt i lördags!E. en söndageftermiddag. Det snöar! Fast det regnar....

Förövrigt, undrar jag vad det kostar att lämna in två jackor på kemtvätt.

Kursen

Idag har jag hade en samtal med en översättare, inför en av de uppgifter som jag har i skolan förtillfället. Jätte intressant! Hur ska jag nu kunna förverkliga denna uppgift? Jag vill ju bara fundera vidare och diskutera vidare....


Annars så regnar det idag. Helblöt blir jag när jag går  ut utan paraply. Blöt om fötterna blir jag också för jag har inga ordentliga skor på fötterna, skulle min MM säga. Hon skulle ha rätt. För jag har inga bra skor på fötterna.

Igår var det mys i korridoren. Tyvärr finns inga bilder då ingen av oss hade en kamera. Mysigt var det i alla fall!

Förövrigt har jag köpt en present till min pappa idag!

Idag har varit en bra dag

Idag är idag.

Idag är den 13 november.
Vilket är den 317:e dagen på året i den gregorianska kalendern, under skott år är det den 318:e dagen. Det återstår 48 dagar av året.  Den 13 november infaller ca nio månader efter Alla hjärtans dag.

Dagens namnsdagar i den svenska kalenderna är  Krister och Kristian. Namnet Krister har funnits i kalendern sedan 1986, men då på den 15 mars i formen Christer. 1993 flyttades namnet till dagens datum och stavningen ändrades till Krister. Kristian har funnits i den svenska namnsdags kalendern sedan 1778, på samma datum hela tiden.

Kristian eller Christian/Cristian är ett mansnamn med latinskt ursprung (Christianus), med betydelsen 'kristen'. De flesta stavar namnet med Ch, men trots detta är det K som används i almanackan. Krister (ursprungligen Christiern) är en nordisk variant av  av Kristian. Namnet betyder den store och starke.
 
Den 13 november 1782  föddes Esaias Tegnér, författare, skald, biskop i Växjö stift. Blev ledamot av Svenska Akademien 1819.

Den 13 november 1994 genomförde Sverige en folkomröstning om svenskt medlemskap i EU genomförs. Svenska folket röstar JA.

Förövrigt min, P, S, D, P, M, K, A, I, K, och S´s dag.

Sjukhuset

Jag gillar sjukhuset. Jag gillar inte att vara där. Jag vill inte att någon ska behöva vara där. Jag gillar tv-programmet. Jag diggar Janne. Och Ann, barnmorskan.

Allt äckligt då blundar jag, för här är det inte som i andra tv-serier, här är det på riktigt och skarpt läge. Men jag tycker att det är intressant!


Förövrigt är jag lyckig.


Invigd

Nu är rum för liv invigd! En lång helg har det varit med många spännande intryck! Många vänner, tyvärr hann man inte prata med alla! Under kvällen gjorde jag ett ryck i glasscafét, som gick alldels för bra, vi hann inte ens märka att vi redan hade gjort 300 glassar...

Kvällen fortsatte med underbart praiseparty.


Idag måndag har jag varit på utbildning i ett material för tjej och killgrupper. Där blir jag varse hur liten världen är när jag känner en av de andra deltagarna vid namn och två andra har jag gemensamma bekanta med.

Förövrigt
är sortera tvätt tråkigt. Hel tråkigt.

Tvätttid

Idag hade jag tvättid. Det finns en stor nackdel med att tvätta.

Den måste sorteras. Rätt plagg på rätt ställe. Inte ligga kvar i den blåa IKEA-påsen. Vad använder du din blåa IKEA-påse till?


Förövrigt så undrar jag om Eva och Adam. Var dom gifta?

Yttrandefrihet

Jag får säga vad jag vill. Eller? Hur är det egentligen med sociala konventioner?

Förövrigt  så är tvättiden bokat. Invigning på lördag.

Nu är jag tillbaka!

Det har varit stiltje. Datorn har mått dåligt, och är ännu inte frisk. Jag har haft besök och inte prioriterat.

Senaste veckan har varit underbar! Familj och vänner har varit hos mig och förgyllt mina dagar här i E. Yster kom och hälsade på i dagarna tre då hon hade höstlov. Mamma och MM kom under torsdagen, och jag fick visa MM hur jag bor, vilket känndes skönt. Nu vet hon att jag bor bra. Det märks så väl på henne att hon är 80+ nu. Så, det känns lite jobbigt att bo en bit bort. Mamma fick komma och se hur det numera ser ut hos mig.

Tjejerna kom! Med ballonger, tutor och tårta! En heldag med vännerna! Hur underbart vi hade det! Mycket skratt och allvar i en underbar gemenskap! Jag visade även vägen ner till min favoritaffär på stan, där ett besök i provhytterna för tjejerna blev obligatoriskt. I alla fal för två av dem... MK hittade en klänning som jag själv funderat på, men när jag fick se henne i den så var det givet!

De kommande två veckorna är fullbokade redan nu. Jag kommer att gå på utbildning för att kunna arbeta för skolan som studentambassadör. Jag kommer att gå en tvådagars utbildning för Bilda, om gruppsamtal med ungdomar och så är det plugg som gäller!

Förövrigt så är min mobil nu hos doktorn vilket gör att jag inte har så många mobilnummer kvar.

RSS 2.0