En hyllning till det enkla bondelivet.

Hon, journalisten, kan skriva målande. Och hon var trevlig, men jag tycker nog att vardagsjournalister, alltså inte de djupgrävande, borde lära sig att kolla upp mera fakta. För inte visste jag att det gick att köpa korv. Jag trodde det var hamburgare som gällde. Men det kanske bara för att det var det som jag ville ha.

Hur skulle du beskriva traktorracet?! Jag vet att det var många av mina läsare som var där.

"En hyllning till bondlivet
Förväntan hänger i luften. Likaså gör regnet, denna söndagskväll ute i Stavby. Popmusik och doften av korv sprider sig över det grovklippta fältet, där grässtråna prasslar under fötterna på en aldrig sinande ström av barnfamiljer, hundar, ungdomar och pensionärspar. Mängder av gummistövlar, kepsar och jeans, jeans, jeans rör sig mot ingången. Redan en timme innan årets händelse i trakten - traktorracet - drar i gång, är den provisoriska men gigantiska parkeringen närapå fylld av bilar. Lars Widell "från socken" anländer i skinnväst på en stajlad motorcykel. Han hyllar evenemanget som ett sätt att visa att det går att göra något kul även på landet. Och det är enkel underhållning. Två traktorer som kör i kapp, vinna eller förlora. Töntigt, säger vissa. Jo, jättetöntigt, instämmer Lars Widell. Just därför är det också så populärt, tror han. Alla får komma precis som de är.

Populärt, ja. Besökarna blir fler för varje år och i dag närmar sig publiksiffran det otroliga fyratusenstrecket. Lena Wahlgren, glad som få, berättar att hon varit här de senaste fyra åren. Och det hör sommaren till att gå på traktorrace numera. Men det är inte för traktorerna man kommer hit, utan för att barnbarnen tycker det är så roligt med alla stora bilar och ljudet som kommer från dem. Och så alla bekanta man träffar. "Det är som Café Opera, alla kommer hit" skrattar hon och den komiska jämförelsen är mitt i prick.

Från scenen hyllas tv-programmet "Bonde söker fru". I en liten tälthörna, motsvarande viprummet på nyligen nämnda uteställe, laddar tävlingsdeltagarna upp. Inger Nyström, enda kvinnliga föraren, byter om till klänning och mönstrade strumpbyxor under tilltagande nervositet. Men hon är bonde till vardags och långt ifrån nybörjare bakom traktorratten. Mats Eriksson har redan kommit i sin klänning och rättar till hucklet med sina stora händer. Medan somliga satsar på smidighet, satsar andra på glimten i ögat.

Startskottet går. Förarna rusar in i hytterna, cylindrarna börjar dundra och dieselröken bolma. De annars så makliga fordonen förvandlas till ivriga terrängmonster i den snitslade banan. Runt omkring står en hejarklack av människor, grävmaskiner, brandbilar och fordon av alla de slag och ser på hur Dag Sundberg till sist återtar vinnartiteln efter ett års nederlag. Det här är en kväll i motorernas och det enkla livets tecken. Underhållning? Absolut."

Artikel hämtad från www.unt.se av Ida Widberg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0